Descriere |
|
Pret librarie:349.000
Victor Papilian (1888-1956) s-a format in anii de studii 1907-1914, facandu-se curand remarcat de lumea medicala a vremii. Dupa incheierea campaniei militare dintre 1916 si 1918, perioada in care a fost inrolat ca medic, Papilian este numit la conducerea Institutului de Anatomie al Facultatii de Medicina din cadrul nou-infiintatei (1919) Universitati romanesti a Daciei Superioare. Dedicat profesiei medicale, bun organizator si sustinand o intensa activitate didactica si stiintifica, Victor Papilian devine creatorul Scolii de anatomie si antropologie din capitala Ardealului, ramanand la conducerea catedrei pana in anul 1947. Om de o vasta cultura, distins muzician si talentat literat, Victor Papilian este o personalitate care a marcat profund viata si istoria cultural-stiintifica interbelica din Transilvania si din Cluj.
Anatomia este stiinta formei vii spunea prof. Francisc Raider, pledand pentru o metodologie integrativa de predare a acestei stiinte, in legatura cu notiuni de histologie, fiziologie si anatomie clinica. O asemenea viziune se regaseste si in tratatul de fata, care, dupa aproape 80 de ani (prima editie a lucrarii, Tratat elementar de anatomia omului, a vazut lumina tiparului in anul 1923, cuprinzand osteologia, artrologia si miologia, pentru ca pana in anul 1946 atlasul sa mai fie reeditat in doua randuri), continua sa fie una dintre cele mai populare carti de anatomie din Romania. Familiaritatea cu care studentii vorbesc despre aceasta carte (pe care o numesc simplu Papilian) se datoreaza explicatiilor simple si clare, precum si bogatei iconografii ce insoteste textul.
Și aceasta noua editie, revizuita si ingrijita exemplar de prof. univ. dr. Ion Albu, urmareste linia clasica a tratatului scris de profesorul Victor Papilian, dar actualizeaza terminologiile conform Nomenclaturii Internationale (Nomenclatura anatomica, respectiv Nomenclatura histologica), constituindu-se intr-o lectura necesara nu doar pentru studentul la medicina generala si stomatologie, dar si pentru acei chirurgi care vor sa-si improspateze cunostintele de anatomie.
Cuprins: APARATUL LOCOMOTOR: Osteologia (generalitati); Studiul oaselor (coloana vertebrala; oasele toracelui; oasele capului; oasele membrelor); Artrologia Syndesmologia (generalitati; artrogeneza; articulatiile coloanei vertrebrale; articulatia capului cu coloana vertebrala; articulatiile capului; articulatiile toracelui; articulatiile membrului superior; articulatiile membrului inferior); Miologia (generalitati; muschii capului; muschii gatului; muschii trunchiului; muschii membrului superior; muschii membrului inferior) ISBN: 973-571-369-1 |