Descriere |
|
Beneficiind de indrumarea unor personalitati de prestigiu ca Theodor Naum, Stefan Bezdechi sau Sextil Puscariu, Maria Parlog a studiat filologia clasica la Cluj, predand apoi latina si elina la licee de prestigiu din Timisoara, in ultimii ani activand in calitate de profesor in cadrul Universitatii din Timisoara. Publicand, in tara si in strainatate, numerose lucrari dedicate studiului unor scriitori cum ar fi Homer, Catul, Plaut sau Propertiu, precum si influentei antichitatii greco-romane asupra unor clasici ai literaturii romane, Maria Parlog a reusit sa mentina treaz interesul pentru valorile culturii antice.
Abordand deopotriva criteriul descriptiv si pe cel istoric in studiul gramaticii, deosebit de bogata (cuprinde un breviar de fonetica, morfologic si sintaxa limbii latine), dar scrisa cu un laconism realmente clasic, care degaja structurile si liniile esentiale ale evolutiei latinei, Gramatica este conceputa ca o cale de acces direct la operele majore ale latinitatii.
Numeroase fragmente ilustrative, ca si o serie de texte mai ample care incheie volumul au fost alese ca sprijin pentru asimilarea materialului gramatical, ca si pentru savoarea si relieful lor artistic. Apartinand unor genuri literare si unor epoci diferite, ele alcatuiesc o imagine esentializata a dinamicii si expresiei latine.
Compendiu al unei limbi care constituie temelia culturii europene, Gramatica limbii latine este o lucrare de importanta deosebita pentru studentii si elevii interesati de disciplinele umaniste si de clasicism, precum si pentru profesorii latinisti din licee si facultati (filologice, teologice si altele) de a-si innoi si difersifica instrumentele si modul de predare. Cuprins: Introducere. Notiuni generale de fonetica; Morfologia; Sintaxa limbii latine; Texte alese; Bibliografie. ISBN: 973-684-346-7 |