Descriere |
|
Cartea lui Daniel Goleman a marcat o revoluție uluitoare în psihologie prin analiza importanței covârșitoare a emoțiilor în dezvoltarea personalității umane. Studiul său ne explică cum, atunci când ne înțelegem sentimentele, situația în care ne aflăm devine mai limpede. Descoperim chiar un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macină familia și societatea.
Reacțiile pe care le avem față de ceilalți, ca și ale lor față de noi, au un impact biologic mult mai extins decât ne închipuim. Este vorba de declanșarea unor cascade de hormoni care ne reglează întregul organism, de la inimă până la sistemul imunitar, determinând relațiile bune să acționeze ca niște vitamine, iar pe cele proaste ca niște otrăvuri. Ne putem molipsi de emoțiile celorlalți oameni tot așa cum luăm o gripă, iar, pe de altă parte, consecințele izolării sau cele ale unui stres social intens ne pot scurta viața.
În Inteligența socială (SQ), Daniel Goleman explică surprinzătoarea corectitudine a primelor impresii, fundamentul charismei și forța emoțională, complexitatea atracției sexuale și sesizarea minciunilor. El descrie partea întunecată a inteligenței sociale, de la narcisism la machiavelism și psihopatie. Ne mai vorbește despre uimitoarea noastră capacitate de a fi vizionari, ca și despre tragedia celor care, asemenea copiilor autiști, au un acces redus la rațiune. Iar mesajul distinct al acestei cărți este următorul: noi, oamenii, avem o predilecție înnăscută către empatie, cooperare și altruism, astfel încât putem dezvolta o inteligență socială prin care să ne hrănim aceste calități neprețuite. |