Descriere |
|
Promovand un adevarat cult al libertatii, urmarind sa faca din libertate o valoare suprema si fiind - în epoca moderna si contemporana - cel mai consecvent aparator al libertatilor individuale ale omului, liberalismul plaseaza aceste chestiuni, în cadrul filosofiei politice, în randul acelor teorii si idei, putine la numar, inconstestabile si asupra carora se realizeaza consensul tuturor partilor.
In ciuda complexitatii si a diversitatii sale, politica liberala în toate domeniile poate fi descrisa ca una de promovare a libertatii individuale, de liberalizare, adica de reducere a constrangerilor. Nu întamplator numele acestei politici si directii de gandire economico-sociala evoca termenul liber: libertatea este scopul sau major, valoarea care garanteaza si da sens tuturor celorlalte valori, iar liberalizarea este axa sa principala de actiune.
"Liberalismul. Intre succese si iluzii" este cartea care demonteaza ideologia liberala în încercarea de definitivare a semnificatiei ei, trecand în revista principalele preocupari ale politicii duse de liberali, marile teme ale gandirii liberale si cele mai importante principii pe care s-au cladit initiativele partidelor si grupurilor care au promovat liberalismul. Prezentand aceste elemente specifice, autorul realizeaza o caracterizare cuprinzatoare a liberalismului si pune în lumina succesele incontestabile obtinute în epoca moderna de politica liberala.
Alaturi de explicatii asupra audientei de care s-a bucurat acest curent politic, formulate pe baza scopurilor, ideilor si devizelor sale, de evidentierea realizarilor practice la care a ajuns el si, în cele din urma, a meritelor liberalismului în modelarea lumii occidentale moderne si post-moderne, volumul atrage atentia asupra precaritatii unora dintre pledoariile liberale radicale, în lumina carora marile probleme ale comunitatilor umane moderne - asigurarea dezvoltarii economice, dispersarea puterii politice si realizarea justitiei sociale - îsi afla o rezolvare exclusiv pe baza functionarii mecanismelor economice ale pietei libere si a interventiei minimale a statului, a dreptatii pur procedurale si a maximizarii libertatii individuale. ISBN: 973-571-240-7 |