Descriere |
|
Emil Ionescu (n. 1956) este conferentiar universitar dr. la Catedra de limba romana a Facultatii de Litere din Universitatea Bucuresti si director executiv al Centrului de ligvistica computationala functionand pe langa aceeasi facultate, responsabil pedagogic in cadrul programului european pentru invatamantul superior, Socrates-Erasmus. In perioada 1993-1996, a predat, ca profesor invitat, la Institutul de romanistica al Universitatii din Viena. La editura ALL a publicat pana acum: Adevar si limba naturala. O introducere in programul lui Donald Davidson, Limba si literatura romana. Manual pentru clasa a IX-a (coautori: Silviu Angelescu, Nicolae I. Nicolae), Limba si literatura romana. Manual pentru clasa a X-a (coautori: Silviu Angelescu, Nicolae I. Nicolae).
Reeditare a lucrarii cu acelasi titlu din anii 1993 si 1997, si avand la origine cursul tinut de autor in cadrul Facultatii de Limbi straine din Bucuresti, in anii universitari 1990-1991 si 1991-1992, lucrarea isi propune sa reduca distanta manifestata intre nivelul de expunere caracteristic unei lucrari de nivel stiintific si capacitatea studentilor de a se situa in mod constant si profitabil (din punct de vedere intelectual) la nivelul impus.
Din aceasta perspectiva, in ciuda faptului ca fiecare capitol al volumului se incheie cu propuneri de aplicatii ingenios formulate si legate de materia studiata, lucrarea este mai mult decat un manual si, in ultima instanta, reprezinta un fel de meditatie asupra fundamentarii diverselor orientari lingvistice. Sunt analizate minutios tezele de baza si constructia interna a teoriei istorice a limbii, a lingvisticii geografice, a lingvisticii organiciste (a secolului al XIX-lea), precum si momente esentiale ale evolutiei teoriei limbii: cele dominate de Ferdinand de Saussure (in Europa) si Leonard Bloomfield (in America), dar si problematica lingvisticii post-saussuriene si a celei post-bloomfieldiene. Cu o adresabilitate sporita de incorporarea unor capitole si sectiuni dezbatand gandirea filosofica in lingvistica, lucrarea se inscrie totodata in randul celor de cultura lingvistica generala.
Cuprins: I. INTEMEIEREA ȘTIINTIFICA A LINGVISTICII Lingvistica istorica (Introducere; Metoda comparativ-istorica: structura si principii; Rezultatele obtinute prin aplicarea metodei comparativ-istorice; Dezvoltari ale lingvisticii diacronice: semantica istorica; Bibliografie; Propuneri de aplicatii) Lingvistica geografica (Scurt istoric; Principiile geografiei lingvistice; Bibliografie) Metoda stiintifica si gandire filosofica in lingvistica din secolul al XIX -lea (Introducere; Organicismul lingvistic; Wilhelm von Humboldt; Psihologismul lingvistic; Antipozitivismul lingvistic; Bibliografie; Propuneri de aplicatii); II. DOUA PERSPECTIVE INNOITOARE ASUPRA LIMBII ȘI A COMUNICARII LINGVISTICE Ferdinand de Saussure (Introducere; Exigentele impuse de Saussure stiintei limbii; Concluzii; Bibliografie; Propuneri de aplicatii) Leonard Bloomfield (Introducere; Behaviorismul: trasaturi definitorii; Reconstructia limbii la Bloomfield; Utilizarea limbajului; Concluzii; Bibliografie; Propuneri de aplicatii); III. LINGVISTICA SINCRONICA: DEPAȘIREA DESCRIPTIVISMULUI TRADITIONAL Fonetica si fonologie (Fonetica si ramurile ei; Fonologia. Schita istorica; Bibliografie; Propuneri de aplicatii) Morfologie (Introducere; Criterii de clasificare utilizate in morfologie; Obiectul clasificarii in morfologie: cuvantul sau morfemul?; Bibliografie; Propuneri de aplicatii) Sintaxa (Introducere; Conceptul de sintaxa traditionala, caracteristicile sale; Alternative; Concluzii; Bibliografie; Propuneri de aplicatii) Semantica (Introducere; Limbaj-obiect si metalimbaj; Bibliografie; Propuneri de aplicatii) De la stilistica la pragmatica (Stilistica; Pragmatica; Concluzii; Bibliografie). ISBN: 973-571-362-4 |