Acces Cont

PC - Depanare si modernizare - editia a IV-a , Scott Mueller

 Carti Online Carti / Calculatoare-Informatica / Hardware / PC - Depanare si modernizare - editia a IV-a

Editura: Teora
Autor: Scott Mueller
Nr. Pagini: 1856
Cumpara


PRET


Descriere

Cartea este organizată în capitole dedicate, fiecare, câte unei componente a unui sistem de PC. Câteva capitole servesc drept introducere în domenii ce nu se referă la o anumită componentă sau tratează pe larg astfel de domenii, însă majoritatea părților componente ale unui PC beneficiază de câte un capitol sau o secțiune dedicate lor, unde veți găsi informațiile pe care le doriți. De asemenea, remarcați că indexul a fost îmbunătățit considerabil față de edițiile anterioare, fiindu-vă astfel mai util în găsirea informațiilor într-un volum de dimensiunile acestuia.

Capitolul 1,"Evoluția calculatoarelor personale", prezintă istoricul calculatoarelor IBM și al celor compatibile cu ele. Aici sunt prezentate câteva dintre evenimentele istorice care au condus la evoluția microprocesorului și a PC-ului.

Capitolul 2, "Componentele PC, caracteristicile și proiectarea sistemelor", vă oferă informații despre diferitele tipuri de sisteme pe care le puteți întâlni, despre elementele care fac ca un sistem să difere de altul, inclusiv tipurile de magistrale care le deosebesc. De asemenea, capitolul 2 oferă o vedere de ansamblu asupra tipurilor de calculatoare personale, care vă va ajuta să căpătați o serie de cunoștințe esențiale pentru înțelegerea în continuare a cărții, prezentând totodată unele aspecte referitoare la tendințele pieței de PC-uri și la proveniența unor componente și tehnologii.

Capitolul 3, "Tipurile de procesoare și caracteristicile lor", tratează detaliat unitățile centrale de procesare (CPU) fabricate de firma Intel – Pentium 4 (Northwood și Willamette), Pentium III, Pentium II, Celeron, Xeon și mai vechi. Găsiți, de asemenea, o nouă prezentare, mai pe larg, a liniei de procesoare de înaltă performanță Athlon XP de la AMD, precum și a seriilor Athlon, Duron și K6. Întrucât procesorul este una dintre componentele cele mai importante ale unui PC, în ediția de față, materialul referitor la procesoare este mai amplu și mai actual ca oricând. Am pătruns în profunzime în subiectul caracteristicilor celor mai noi socluri și sloturi pentru montarea unor procesoare de ultimă generație, prezentând aici pe larg Socket 423 și Socket 478 pentru Pentium 4, Socket A pentru Athlon XP de la AMD, precum și unele socluri și sloturi mai vechi, ca Socket 7, Socket 370, Slot 1 și Slot A. Tot din capitolul 3 veți afla cum să depistați un procesor cu marcajul înlocuit. Este vorba despre procesoare modificate de comercianți lipsiți de scrupule astfel încât să lucreze la o frecvență mai mare decât cea pentru care au fost construite. Aceste cipuri sunt vândute apoi ca procesoare mai rapide decât în realitate. Vă voi arăta cum să depistați și să evitați contrafacerile.

Capitolul 4, „Plăcile de bază și magistralele“, tratează în detaliu placa de bază, seturile de cipuri, componentele plăcii de bază și magistralele de sistem. În capitolul acesta se discută factorii ce determină forma plăcii de bază, inclusiv caracteristicile pentru toate standardele, de la Baby-AT până la diversele ATX. Un set de cipuri poate fie să conducă la o îmbunătățire a unui PC, fie să stranguleze o CPU care, în mod normal, ar fi de mare viteză. Am prezentat aici cele mai noi seturi de cipuri pentru familiile de procesoare actuale, incluzând seturi de cipuri de la Intel, AMD, VIA, NVIDIA și altele. Tot aici sunt tratate arhitecturile și dispozitivele speciale de magistrale, ca Peripheral Component Interconnect (PCI) și Accelerated Graphics Port (AGP), de mare viteză, inclusiv noua AGP 8x. Aici găsiți totul, de la vitezele magistralelor unui set de cipuri Intel 850, până la distanțele corecte între orificiile de pe o placă de bază ATX.

Capitolul 5, „Componenta BIOS“, discută pe larg această componentă a sistemului, inclusiv tipurile, caracteristicile și modernizarea. Partea aceasta a fost extinsă, devenind, dintr-o secțiune, capitol, conținând mai multe informații ca până acum. Găsiți aici o tratare actualizată a sistemului BIOS, cu detalii despre facilitățile de configurare pentru BIOS, despre componentele BIOS Flash, ce pot fi modernizate, și despre BIOS autoconfigurabile (Plug and Play).
Consultați lista exhaustivă de coduri și mesaje de eroare pentru BIOS, din Anexe.

Capitolul 6, „Memoria“, vă oferă o expunere detaliată asupra memoriei PC-urilor, incluzând caracteristici ale memoriilor cache și principale de ultimă oră. Alături de procesor și placa de bază, memoria de sistem este una dintre componentele cele mai importante ale unui PC. Este, de asemenea, una dintre cele mai greu de înțeles, deoarece este oarecum intangibilă, iar modul său de funcționare nu este întotdeauna evident. Dacă nu știți ce deosebire este între memoria de sistem și memoria cache, între memoria cache de nivel 1 și cea de nivel 2, între memoria cache de nivel 2 externă și cea integrată pe cip, între SIMM, DIMM și RIMM, între SDRAM, DDR SDRAM și RDRAM, între EDO de 60 nanosecunde, PC133 și PC2700, în capitolul acesta veți găsi răspuns la toate întrebările dumneavoastră. Deci, înainte de a încerca să vă modernizați PC-ul cu SIMM EDO Fast Page Mode, și nu cu DIMM DDR SDRAM PC2100 cu suport ECC, citiți capitolul 6.

Capitolul 7, „Interfața IDE“, discută în detaliu interfața ATA/IDE, cu tipuri și caracteristici. Aici sunt cuprinse și modurile Ultra-ATA, care permit funcționarea la 133 MB/sec, și se arată de ce ele nu prea sporesc performanțele PC-ului dumneavoastră. Există, de asemenea, mult material nou despre Serial ATA – tehnologie destinată să înlocuiască ATA paralele, utilizate în ultimii 14 ani.

Capitolul 8, „Interfața SCSI“, se referă la SCSI, inclusiv la noile moduri de mare viteză, posibile cu SCSI-3. Capitolul acesta tratează noul tip de comunicare Low Voltage Differential (Diferențial de joasă tensiune), folosit de unele dispozitive de viteză mai mare de pe piață, oferind și cele mai recente informații despre cabluri, terminații și configurații SCSI. Tot aici găsiți cele mai noi date despre UltraSCSI.

Capitolul 9, „Principiile stocării magnetice“, prezintă detaliat funcționarea internă a dispozitivelor de stocare magnetică, de pildă unitățile de disc și de bandă. Chiar dacă în liceu nu ați înțeles cursurile de electromagnetism, capitolul 9 disecă aceste concepte dificile și le prezintă într-un mod care vă va determina să priviți altfel datele și unitățile de stocare.

Capitolul 10, „Stocarea pe hard-disc“, arată amănunțit cum sunt stocate datele pe unitățile dumneavoastră de disc și cum sunt găsite atunci când efectuați un dublu clic pe un fișier.

Capitolul 11, „Stocarea pe dischetă“, cercetează interiorul venerabilei unități de dischetă. Veți învăța cum să conectați corect aceste dispozitive, dar și în ce mod se înscriu informațiile pe dischetă.

Capitolul 12, „Dispozitive de stocare amovibile de mare capacitate“, se ocupă de unitățile de stocare amovibile ca SuperDisk (LS-120), Iomega Zip, Jaz și Click!, conținând și o tratare nou-nouță a unităților de bandă magnetică.

Capitolul 13, „Stocarea optică“, se referă la unitățile optice și la stocarea în tehnologia de CD și DVD, cuprinzând inscriptoarele de CD, CD-urile reinscriptibile și alte tehnologii optice. Capitolul acesta indică, în pași detaliați, cum să evitați utilizarea defectuoasă a memoriei tampon, cum să creați CD-uri de reconfigurare, să imprimați CD-uri cu muzică și să selectați mediile cele mai fiabile. Există chiar și o tratare amplă a DVD-urilor, cu tot ceea ce trebuie să știți pentru a înțelege ce deosebire este între DVD-R, DVD-RAM, DVD-RW și DVD+RW. Tot din capitolul 13 veți afla pentru care dintre acestea este necesar ca unitatea achiziționată de dumneavoastră să aibă suport.

Capitolul 14, „Instalarea fizică și configurarea dispozitivelor“, vă explică în ce mod se instalează dispozitivele de orice tip într-un sistem de PC. Veți învăța cum să formatați și să partiționați hard-discurile după ce le-ați instalat.

Capitolul 15, „Hardul video“, prezintă tot ceea ce trebuie să știți despre plăcile video și monitoare. Aflați cum funcționează atât monitoarele cu tub catodic (CRT), cât și cele cu ecran plat, și care dintre ele este mai bun pentru dumneavoastră. Dacă sunteți un împătimit al jocurilor sau al produselor multimedia, citiți despre alegerea unui accelerator grafic 3D adecvat. Sunt comparate principalele tehnologii și vă învăț cum să alegeți placa potrivită.

Capitolul 16, „Hardul audio“, se concentrează asupra dispozitivelor de sunet și a celor auxiliare acestora, inclusiv asupra plăcilor de sunet și sistemelor de difuzoare. Un sunet de calitate reprezintă o cerință din ce în ce mai importantă pentru un PC bun, iar în capitolul acesta vă învăț ce caracteristici să căutați la o placă audio și ce tipuri de plăci audio sunt cele mai potrivite pentru cerințele dumneavoastră. Vă dau chiar și sfaturi despre optimizarea funcționării părții audio din sistemul dumneavoastră pentru jocuri, pentru audiție de pe CD și pentru înregistrarea și redarea fișierelor de muzică MP3.

Capitolul 17, „Interfețe I/O, de la seriale și paralele la IEEE-1394 și USB“, prezintă porturile standard seriale și paralele, care se mai găsesc încă pe majoritatea sistemelor, ca și tehnologie mai recente, ca USB și iLink (FireWire). Am tratat și USB 2.0, care este de 40 de ori mai rapidă decât interfața USB inițială!

Capitolul 18, „Dispozitive de intrare“, studiază tastaturile, dispozitivele de tip mouse și porturile pentru jocuri, ce servesc la comunicarea cu calculatorul. Am prezentat și mouse-ul și tastatura fără fir.

Capitolul 19, „Conectarea la Internet“, compară metodele de conectare de mare viteză accesibile utilizatorului particular, ca DSL, CATV și DirecPC.

Capitolul 20, „Rețele locale“, a fost serios actualizat în ediția de față, pentru a arăta cum se configurează o rețea Ethernet pentru domiciliu sau pentru un mic birou. Vă învăț să instalați plăcile de rețea (NIC – Network Interface Card), să conectați cablurile corespunzătoare pentru Ethernet și să configurați aplicațiile Windows pentru lucrul în rețea.

Capitolul 21, „Sursa de alimentare și carcasa“, este un studiu amănunțit al sursei de alimentare, care rămâne principala cauză a problemelor și defecțiunilor unui calculator personal. Când cumpărați un PC nou, există tendința de a subestima această componentă, ceea ce explică de ce ea este sursa atâtor probleme, atribuite de obicei sistemului Windows, memoriei și altor câtorva componente. Veți găsi și caracteristici detaliate ale conectoarelor de putere întâlnite la sistemele de la AT la ATX. Nu toate sunt construite la fel, iar efectuarea unor conexiuni incorecte poate fi periculoasă pentru dumneavoastră și pentru PC-ul dumneavoastră.

În capitolul 22, „Construirea sau modernizarea sistemelor“, vă arăt cum să alegeți componentele necesare pentru modernizarea sau pentru construirea unui PC pornind de la zero. Apoi vă conduc pas cu pas prin întregul proces. Capitolul acesta este plin de fotografii profesionale, care vă ajută să vă descurcați.

Capitolul 23, „Diagnosticarea, testarea și întreținerea PC-urilor“, tratează instrumentele și procedurile pentru diagnosticare și testare. De asemenea, aici sunt adăugate mai multe informații despre depistarea defectelor și determinarea cauzelor, în general. Veți vedea ce are în trusa de scule un tehnician de PC-uri bine pregătit. Vă arăt și câteva instrumente pe care este posibil ca dumneavoastră să nu le fi văzut sau folosit niciodată.

Capitolul 24, „Sisteme de fișiere și recuperarea datelor“, tratează sistemele de fișiere și procedurile de recuperare a datelor. Dacă folosiți Windows XP și trebuie să vă decideți dacă să treceți la NTFS, sau dacă nu știți sigur dacă să schimbați FAT16 cu FAT32, trebuie să citiți acest capitol.

Recenzii


Pana acum nu au fost introduse recenzii pentru aceasta carte.

Fii primul care adauga o recenzie.
Nume dumneavoastra
Titlul recenziei
Textul Recenziei
Trimite Trimite unui prieten
prima pagina | cum cumpar | cum primesc | oferte speciale | despre noi | noutati | contact | afiliere | termeni si conditii



Cosul este gol!

Pentru a adauga produse in cos apasati pe butonul "Adauga in cos" de langa prezentarea fiecarui produs.


Nume de utilizator
Parola

Înscrie-te pentru a primi stiri si oferte speciale de la noi.
Numele tau
Adresa de e-mail